Alegerea unui cel mai bun televizor în ziua de astăzi nu mai este o misiune atât de uşoară precum în urmă cu câţiva ani. Astfel, dacă în trecut alegerea se baza aproape în exclusivitate în funcţie de brand şi de câteva caracteristici tehnice precum diagonala sau rezoluţia, intrarea televizoarelor în era smart putem spune că a schimbat total regulile jocului. Imaginea reprezintă în continuare un criteriu esenţial în alegerea unui televizor din gama premium, dar misiunea de a alege cel mai bun televizor nu se limitează numai la aceasta, ci depinde de o sumă întreagă de criterii. Vorbim despre tehnologii noi, începând de la fabricarea ecranelor, despre rezoluţii înalte, dar şi despre procesoare interne puternice, care fac din televizoare adevărate calculatoare, capabile să execute funcţii dintre cele mai complexe în materie de conectivitate la internet şi redare a informaţiei digitale.
Primul lucru care îţi atrage atenţia la un televizor modern va fi diagonala acestuia. Astfel în funcţie de nevoile fiecărui utilizator, acestea pot începe de la dimensiunile unui televizor normal, ajungând până la cele comparabile cu ale proiectoarelor. Prin urmare, un televizor din gama de vârf pe eMAG poate avea o diagonală începând de la 130 cm şi poate ajunge până la 195 cm. De obicei, diagonala putem spune că are un rol hotărâtor şi în privinţa preţului, câtă vreme o diagonală mare presupune şi tehnologii de redare a imaginii de ultim moment. Astfel, cel mai bun televizor îl putem găsi astăzi la rafturi la preţuri ce pot varia între 12.000 şi aproape 90.000 de lei.
Imagini naturale şi contrast infinit
Un alt lucru care ar trebui să ne preocupe în identificarea a cel mai bun televizor îl reprezintă calitatea imaginii, precum şi reglajele pentru aceasta. Televizoarele moderne vin astăzi cu reglaj al culorilor care, dincolo de înalta definiţie, permit crearea unei senzaţii unice, prin efectele oferite. Astfel, modurile natural sau dinamic sunt completate cu reglaje ale contractului care pot împinge tehnologia la limite maxime. Cel mai bun televizor va avea astfel un contrast aproape infinit, în care imaginea poate varia de la alb la negru absolut. Acest lucru este posibil astăzi graţie tehnologiei pixelilor auto-iluminaţi, care îşi controlează independent propria luminozitate.
Dar știm ce calități ar trebui să aibe cel mai bun televizor? Mai jos vom enumera cateva dintre ele:
- ecran QLED
- ecran curbat (după preferințe)
- rezoluție 4k UHD
- conexiune Wi Fi
- diagonală peste 130 cm
Ştii care este diferenţa dintre OLED sau QLED?
Dacă până nu demult nivelul maxim în materie de tehnologie de fabricare a ecranului îl reprezenta televizorul cu plasmă, cel mai bun televizor va folosi astăzi tehnologie QLED sau OLED. Acestea se diferenţiază de vechile modele LCD sau LED. Spre comparaţie, televizoarele OLED (prescurtare de la Organic Light Emitting Diode) nu au nevoie de iluminarea ecranului din spate cu ajutorul LED-urilor, emisia luminii realizându-se prin intermediul unor compuşi organici. Acest lucru face posibile exact calităţile de care vorbeam mai devreme, precum niveluri mult mai profunde de reglaj al imaginii şi al contrastului.
Următoarea tehnologie în materie de display-uri TV este reprezentată astăzi de QLED (Quantum Dot Light Emiting Diodes), bazată pe generarea luminii de particule extrem de mici, de ordinul nanometrilor, caracterizate printr-o înaltă definiţie a imaginii, o claritate superioară şi o luminozitate puternică, totul cu un consum energetic extrem de mic. Acest lucru comportă o serie de avantaje majore, care se reflectă atât în reducerea costurilor de producţie, precum şi în posibilitatea realizării de ecrane ultra-subţiri pentru cel mai bun televizor.
Ecranul curbat, ultimul trend pentru cel mai bun televizor
Dacă doreşti să fii în pas cu moda, aproape în mod obligatoriu va trebui să optezi pentru cel mai bun televizor cu ecran curbat. Acesta are capacitatea de a oferi unghiuri de vizualizare excelente, cu senzaţia de profunzime a acestora. În plus, aceste dispozitive îţi dau senzaţia că ocupă mai puţin loc în living sau în dormitor, putând fi amplasate aproape oriunde.
Nimic mai jos de ultraHD(4k)
Deşi în România televiziunile abia dacă emit în format HD, investiţiile în construcţia de televizoare sunt focusate deja spre tehnologia 4k. Acest lucru are o explicaţie extrem de simplă, câtă vreme cel mai bun televizor de astăzi este capabil să preia imagini în format 4k de pe smartphone sau camere video.
Nu trebuie uitate consolele de jocuri, care folosesc deja din plin tehnologia 4K pe conţinutul livrat. Prin urmare, dacă aveţi de ales între un cel mai bun televizor HD ready, Full HD sau ultra HD (4k), aveţi acum toate motivele să optaţi pentru tehnologia viitorului. Iar dacă este să ne facem o idee asupra pixelilor, putem menţiona că:
- un televizor HD Ready oferă rezoluţii începând de la 1280×720 pixeli,
- FULL HD – 1920×1080 pixeli,
- Ultra HD (4K) – 3840 x 2160 pixeli.
Crezi că mai poţi cumpăra un cel mai bun televizor fără conexiune Wi-Fi?
Dacă până nu demult folosirea de procesoare avansate era doar apanajul dispozitivelor de calcul, astăzi, acesta este un criteriu esenţial în alegerea a cel mai bun televizor. Acesta este responsabil de procesarea semnalului de intrare în dispozitiv şi redarea imaginii. De asemenea, cel mai bun televizor va trebui să beneficieze de conectivitate maximă. Astfel acesta va trebui să fie prevăzut obligatoriu cu slot pentru card CI, indispensabil pentru redarea semnalului TV digital, dar şi cu obişnuitele mufe SCART sau HDMI, pentru conectare prin fir la alte dispozitive. Nu în ultimul rând, acesta va trebui să fie prevăzut cu tehnologie Bouetooth, dar şi cu port USB 3.0, pentru conectarea wireless cu alte gadgeturi, rularea de conţinut de pe acestea sau posibilitatea partajării rapide a fişierelor de pe dispozitive de stocare, precum stick-uri de memorie sau unităţi HDD externe. De asemenea, cel mai bun televizor smart va trebui să se poată conecta prin Wi-Fi, putând fi folosit cu uşurinţă pe post de monitor, pentru redarea fără alte conexiuni a conţinutului internet sau a fişierelor de muzică şi video.
Iar dacă la capitolul imagine am apus aproape totul, nu trebuie neglijat nici segmentul audio, unde televizoarele moderne vin astăzi cu boxe puternice şi sisteme audio incorporabile de tip sound bar, concepute în parteneriat cu producători renumiţi în domeniu, precum Harman/Kardon.
Cât priveşte producătorii, cele mai bune televizoare le putem găsi astăzi la marii retaileri de la marii giganţi în domeniu, începând de la Sony, Panasonic, şi culminând cu Samsung, Philips sau LG.
În concluzie, putem spune că cel mai bun televizor al anului 2017 nu trebuie ales neapărat în funcţie de preţ, deşi acesta este un criteriu destul de important. Preţul va reflecta însă în mod obligatoriu atât dimensiunile ecranului, calitatea imaginii şi a sunetului, dar mai cu seamă tehnologiile în materie de procesare şi redare a semnalului digital.