Alimentele bio – Putin adevar, mai multa cheltuiala

Un ultim studiu international de mare anvergura efectuat sub egida Food Standards Agency, clatina din temelii mitul care inconjoara asa-zisele alimente organice, bio sau naturale.

Conform datelor extrase din mai multe experimente care stau la baza studiului, mult laudatele alimente “bio” nu sunt nici mai sanatoase , nici mai nutritive decat restul produselor alimentare care nu fac parte din aceasta clasa exclusivista.

Datele studiului au produs o mare dezamagire in randul cosumatorilor britanici, mari amatori de alimente “bio”. Piata alimentelor naturale are in Marea Britanie o cifra de afaceri de circa 3,5 miliarde $ pe an, milioane de cetateni britanici cheltuind acesta suma imensa de bani pe

fructe, legume, oua si carne produse si comercializate fara aportul pesticidelor, ingrasamintelor chimice si agriculturii intensive.

Studiul care darama mitul alimentelor naturale a fost realizat pe o perioada de numai putin de 50 de ani de estimari si cercetari. Rezultatele sale, date publicitatii in decursul acestei saptamani, au fost vehement atacate de Soil Association, cel mai mare for al producatorilor de alimente organice din Marea Britanie. Studiul a luat in calcul un numar urias de 50.000 de analize asupra valorii nutritive a alimentelor, din anul 1958 pana in prezent.

Datele obtinute demonstreaza ca valoarile nutritive, continutul de vitamine, calciu, fier, minerale, acizi grasi si proteine din cadrul alimentelor “bio” este foarte asemanator cu cel analizat in cazul alimentelor obisnuite.

Multi specialisti afirma ca nu se justifica sub nicio forma diferenta enorma de pret in cazul alimentelor “bio” comparativ cu preturile modeste ale alimentelor obisnuite.