Cinci aspecte de care ar trebui sa tii cont cand iti cumperi o luneta

Daca esti pasionat de natura, in orice forma ar fi ea, s-ar putea sa te fi gandit deja ca ai nevoie de o luneta. Fie ca iti doresti una obisnuita (adica pentru toate utilizarile posibile), fie ca te afli in cautarea unei lunete specializate, exista cateva caracteristici de care ar fi bine sa tii cont.

Aceste instrument se gasesc destul de usor acum, dar tot ar fi pacat sa cumperi o luneta si apoi sa iti dai seama ca ai investit gresit in ea.

Bugetul

Ai la dispozitie un buget micut sa poti sa dai pe o luneta oricat de mult trebuie? Probabil ca raspunsul este undeva intre aceste doua variante. Calitatea nu vine doar cu banii cheltuiti, cel putin in cazul instrumentelor care trec de medie in privinta pretului. Dupa acest punct, diferentele incep sa se aplatizeze, asa ca poti alege cam orice luneta. Totusi, inainte de a merge la cumparaturi, gandeste-te bine la ce cumperi si pentru ce o faci. Astfel, iti poti da seama ca nu e nevoie de o investitie prea mare sau, dimpotriva, ca mai trebuie sa strangi ceva bani pana vei ajunge la luneta perfecta.

Calitatea maririi

O luneta ieftina mareste bine bine la 15-30x, iar pentru multi asta ar putea sa fi de ajuns. Dincolo de aceste valori (pana la 60x), ar putea sa apara probleme. Daca ai nevoie de asa ceva, ia in considerare un model mai scump, capabil sa ofere imagini clare si mai sus de 30x. In plus, acestea ar putea sa aiba si capacitati mai bune de redare a culorilor si de transmisie a luminii.

Calitatatea lentilelor si corpul lunetei

Oculare identice ofera rezultate diferite cand sunt folosite cu alte obiective, in diverse marimi si forme.  Cele mai intalnite lentile sunt de 66 sau 80 mm. Cele de 80 mm capteaza mai bine lumina si sunt mai bune pentru a privi la distante mari, in cazul in care lumina este slaba. Cele de 60-65 mm sunt mai usoare si mai simplu de transportat.

De asemenea, corpul lunetei influenteaza modul in care aceasta poate sa fie folosita. Modelele cu corpuri unghiulare pot fi montate pe tripod la inaltimi diferite, astfel inca sa fie utilizate de persoane care difera si ele in inaltime.

Durabilitatea

Daca vrei sa iesi cu luneta in natura, sa mergi prin paduri sau pe munte, ar trebui sa cauti una ceva mai bine construita. Pana la urma, degeaba alegi cea mai buna luneta din punct de vedere optic, daca se strica in doar cateva luni. Este bine sa investesti atat in elementele optice, cat si in cele de constructie, mai ales daca te astepti la o utilizare in conditii vitrege.

Si nu uita de trepied. Cele mai ieftine sunt cele din plastic, dar acestea sunt inferioare calitativ. O solutie mai buna sunt cele din aluminiu, dar ele sunt grele si dificil de transportat. Ti-ai cumparat o luneta de calitate superioara? Atunci investeste si intr-un trepied pe masura, asa cum sunt cele din fibra de carbon, usoare, rezistente si usor de transportat.