Ciocolata Dark – Este sanatoasa?

De mai bine de 10 ani, pudra de cacao si ciocolata dark sunt recunoscute ca facand parte din produsele alimentare cu un continut ridicat de antioxidanti(flavanols).

Intr-un studiu publicat in aceasta luna in Journal of Agricultural and Food Chemistry, cercetatorii din The Hershey Company and Brunswick Laboratories of Norton, MA, relateaza un studiu cu privire la nivelul de antioxidanti prezenti in diferite tipuri de pudra de cacao si in pudra de cacao naturala.Ei au descoperit ca pudra de cacao naturala contine un nivel ridicat de flavanols in comparatie cu celelalte tipuri de cacao.

Pudra de cacao naturala are o medie de 34,6 mg de antioxidanti (flavanols) la fiecare gram de pudra, sau 3,5% flavanols din totalul greutatii.

Datorita acestei concentratii ridicate in antioxidanti, pudra de cacao este des folosita si in industria farmaceutica.

Ciocolata neagra contine mult mai multi antioxidanti decat afinele, ceaiul verde sau vinul rosu, compusi naturali ce ajuta celulele organismului sa reziste la atacul radicalilor liberi. Polifenolii ce se

regasesc in ciocolata sunt substante care reduc nivelul lipidelor din sange si mentin elasticitatea vaselor sangvine, prevenind aparitia diferitelor tipuri de afectiuni cardiovasculare. Pe langa antioxidanti, ciocolata neagra mai contine si proteine, acizi grasi mononesaturati si polinesaturati, potasiu, magneziu, calciu, fier, zinc, vitamine B si E, care imbunatatesc starea de sanatate astfel:

  • Atenueaza simptomele cirozei hepatice
  • Reduce nivelul colesterolul “rau”
  • Imbunatateste vederea
  • Scade presiunea arteriala
  • Reduce stresul si anxietatea
  • Scade pofta de alimente bogate in calorii
  • Rasfata pielea.

Codex Alimentarius

Daca nu ati auzit inca de Codex Alimentarius (CA), sa nu fiti surprinsi, reprezinta unul dintre cele mai bine pastrate “secrete deschise” ale guvernantilor din umbra. Considerat cel mai mare dezastru pentru sanatatea noastra, acest codex este planificat sa intre in vigoare la 31 decembrie 2021. In peste 160 de tari, adica 97% din populatia lumii, codul alimentelor va stabili standardele de siguranta alimentara.

Comisia de Codex Alimentarius (CA) este acum finantata si condusa de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS, care apartine ONU) si FAO (Organizatia pentru Alimente si Agricultura a SUA).

CA este o colectie de standarde alimentare, adoptate la nivel international, care au ca scop declarat protectia sanatatii consumatorilor si asigurarea practicilor corecte in comertul alimentar. In CA sunt cuprinse toate categoriile de alimente fie ele preparate, semipreparate sau in stare vie, etichetand produsul, pentru protectia consumatorului, folosirea

E-urilor si al pesticidelor conform unor reglementari standard.

In realitate Codexul Alimentarius isi propune sa scoata din legalitate orice metoda alternativa in domeniul sanatatii cum ar fi terapiile naturiste, folosirea suplimentelor alimentare si a vitaminelor si tot ceea ce putea constitui mai mult sau mai putin un potential concurent pentru industria chimiei farmaceutice.