Ce inseamna combinatiile alimentare?

Cu alte cuvinte telul combinatiilor alimentare este de a ajuta procesul digestiv.

Prin aplicarea acestor principii, procesul nutritional va fi sporit, deoarece cum bine se stie numai alimentele care sunt digerate ne hranesc organismul.

Astfel combinatiile alimentare care fac rau organismului, impreuna cu simptomele neplacute cauzate de acestea, sunt evitate. Discomfortul cauzat de indigestie este atat de des intalnit incat a ajuns sa fie considerat ceva normal. Aparitia numeroaselor afectiuni ale tractului digestiv cresc intr-un procent alarmant de mare.

De exemplu cancerul la colon poate fi considerat acum o cauza majora a decesurilor in societatea occidentala.

In loc sa folosim medicamente pentru a calma simptomele indigestiei, ar fi mai intelept sa indepartam cauzele aparitiei acesteia si sa aplicam aceste metode care favorizeaza desfasurarea procesului digestiv.

Digestia eficienta are de asemenea o influenta benefica asupra nivelului de energie din corpul nostru. Cantitatea de energie risipita in digestia a trei mese obisnuite a fost estimata ca echivalent al energiei consumata in opt ore de munca.

Consumand alimente compatibile in combinatii alimenatare, procesul digestiv este scurtat, energia risipita este mai mica, lucru care permite ca restul energiei sa fie folosita in alte activitati.

Sa acordam mai multa atentie procesului digestiv!

Digestia este procesul prin care componentele complexe din alimente sunt divizate in substante mai simple si sunt astfel pregatite pentru infiltrarea lor in circulatia sangelui.

Proteinele sunt fragmentate in mai multe feluri de aminoacizi, carbohidrati, derivate ale glucidelor si zaharidelor care sunt apoi transformate in glucoza, zahar obisnuit si grasimi care sunt transformate apoi in acizi grasi.

Functiile corpului folosesc apoi aceste componente simple in alcatuirea de tesuturi noi.

Poate cunoasteti faptul ca tractul digestiv, este divizat in trei cavitati, cavitatea bucala, stomacul si intestine subtiri. In ceea ce priveste aplicatia practica a principiilor combinatiilor alimentare corecte, gura si stomacul reprezinta interesul principal.

Cu toate acestea, trebuie sa intelegem ca eficienta digestiei, care continua in intestine, depinde foarte mult de procesele care au loc in cavitatea bucala si in stomac. Atunci cand alimentele intra in cavitatea bucala, acestea sunt mestecate si amestecate cu saliva, reprezentand prima etapa a procesului digestiv.

Acolo sunt secretate sucurile digestive specifice, in functie de tipul alimentului ingerat. Daca alimentele contin amidon, in acel moment cavitatea bucala secreta amilaza salivara, o enzima care este activa doar in prezenta amidonului.

Nutritia…suma tuturor proceselor din corp care interactioneaza pentru a satisface nevoile nutritionale.

Dupa ce parasesc cavitatea bucala, alimentele trec in esofag si apoi in stomac. Acolo este secretat acidul gastric care contine in primul rand acid hidroclorid si enzime digestive.

Concentratia acestui acid hidroclorid variaza in functie de tipul alimentului ingerat. Proteinele necesita un mediu acid ridicat pentru ca pepsina, enzima digestiva, sa fie eficienta.

Cu toate acestea glucidele si grasimile necesita un mediu aproape neutru pentru a fi digerate. De fapt, amilaza salivara este distrusa in prezenta unei cantitati mari de acid gastric.

La fel se intampla si in cazul lipazei gastrice, enzima secretata pentru digestia grasimilor. Din cauza acestor conditii diferite procesul digestiv devine foarte complicat.

Procesul digestiv se complica chiar si mai mult – fiecare cavitate contine secretia digestiva specifica.

Acest lucru inseamna ca, in fiecare stadiu al procesului digestiv, exista un alt proces specific care are loc, fiind astfel o operatiune secventiala. De exemplu, eficienta digestiva in intestine depinde de procesele din cavitatea bucala si din stomac.

Daca pepsina, enzima secretata in stomac in timpul primului stadiu al digestiei proteinelor, nu transforma proteinele in pepsine atunci erepsina, enzima secretata in intestine, nu poate duce la bun sfarsit ultima etapa a digestiei proteinelor (ex: transformarea peptidazelor in amino acizi).

Daca vrem sa avem o digestie eficienta atunci fiecare etapa a procesului digestiv trebuie sa aiba loc.

Durata de timp in care alimentele raman in stomac fac si mai complicat procesul digestiv. Astfel, timpul de golire al alimentelor din stomac in intestine este foarte important.

Atunci cand sunt consumate singure, fructele raman in stomac mai putin de o ora.

Glucidele necesita de la doua la trei ore si proteinele aproximativ patru ore. Alte alimente mai complexe, ex: fasole uscata, sunt mai greu de digerat. Datorita concentratiei mari de glucide si proteine, aceste alimente necesita intre cinci si sase ore ca sa fie digerate.

Ceea ce este de retinut este ca daca alimentele raman in stomac mai mult timp decat este necesar in mod normal, din cauza unei combinatii de alimente incompatibile, este foarte probabil ca acestea sa se descompuna si astfel procesul nutritional este deteriorat.

Toate acestea fiind trecute in revista, importanta combinarii adecvate a alimentelor poate fi subliniata astfel:

– Trebuie sa intelegem ca putem creea doua situatii total diferite atunci cand mancam – una fiind ducerea la bun sfarsit a procesului digestiv si nutritiv si cealalta fiind o forma de otravire a organismului nostru cauzata de descompunerea alimentelor.

– Daca carbohidratii nu sunt digerati, acestia fermenteaza si produc otravuri pentru organism precum dioxidul de carbon, acidul acetic, acidul lactic si alcoolul.

Atunci cand proteinele nu sunt digerate, acestea putrezesc si produc otravuri pentru organism cum ar fi ptomainele.

De fiecare data cand mai multe alimente sunt consumate in timpul aceleasi mese, fiecare necesitand conditii diferite pentru a fi digerate, procesul digestiv nu mai este la fel de eficient. Cateodata digestia este chiar intrerupta definitiv.

Responsabilitatea pentru ca acest lucru sa nu se intample este numai si numai a noastra – daca nu observam si nu ne informam in ceea ce priveste neajusurile procesului digestiv, atunci rezultatul va fi indigestia, fie ea intr-o forma usoara sau chiar grava.

Tot acest scenariu rezulta in urma unui dezechilibru in sistem si poate duce la inceputul unor afectiuni.

Toti fiziologii sunt de accord cu faptul ca felul sucului digestiv secretat corespunde cu alimentul care urmeaza sa fie digerat si ca fiecare aliment necesita o modificare specifica a sucului digestiv, asa rezulta si faptul ca amestecurile complexe de alimente scad eficienta digestiei. Mesele simple sunt mai usor de digerat, si astfel sunt mult mai sanatoase “Dr Herbert Sheldon, Food Combining Made Easy 1931”.