Dictionar Litera T
Treonina
Treonina este un aminoacid esenţial pentru om, intrând în componenţa tuturor proteinelor complexe. Treonina ocupă un loc important în lanţul de aminoacizi care alcătuiesc insulina. Din punct de vedere chimic, treonina este un hidroxi-aminoacid, datorită grupării -OH
Treonina prezintă asupra organismului, proprietăţi lipotrope şi depurative, ajutând totodată la buna funcţionare a pancreasului endocrin.
Hrana de origine vegetală este săracă în acest aminoacid, care se găseşte în alimentele cu proteine complete, mai ales în lapte lactate şi brânzeturi. Deasemeni, drojdiile conţin cantităţi relativ mari de treonină. Necesarul de treonină este mai mare la copii decât la adulţi.
Triptofanul
Triptofanul face parte din grupa aminoacizilor esentiali si este utilizat de creier impreuna cu vitamina B6, nicotinamida si magneziu pentru a produce serotonina, un neurotransmitator important care are rolul, printre altele, sa asigure transmiterea mesajelor creierului la unul din mecanismele biochimice ale somnului.
Triptofanul poate contribui la inducerea somnului natural, reduce sensibilitatea la durere, atenueaza migrenele, actioneaza ca un antidepresiv natural, ajuta la reducerea anxietatii si tensiunii nervoase, contribuie la atenuarea anumitor simptome ale tulburarilor chimice produse de alcool si se foloseste ca adjuvant in controlul alcoolismului.
Ca surse naturale pot fi amintite alimente precum branza de vaci, lapte, carne, peste, curmale uscate, carne de curcan, banane, alune de padure.