Confuzia rezolutiei TV: 1080p, 2K, UHD, 4K, 8K si ceea ce inseamna cu totii

Este 4K de doua ori bun decat 2K? Este diferit de Ultra HD? Este 1K de1080p? Ce inseamna toate numerele aleatorii? Cand cumparati un televizor, unul dintre cele mai evidente si mai raspandite numere este rezolutia.

Dar ce inseamna 4K? Este mai mult decat Ultra HD? Este Blu-ray 1K? Daca 4K este de patru ori mai mare decat 1080p, inseamna ca 4K este de 4320p?

Ei bine: depinde

Rezolutia, in sensul in care vorbesc aici, se refera la numarul de pixeli care compun imaginea pe televizor. Un singur pixel sau un element de imagine discret consta dintr-un punct mic pe ecran. Pe televizoarele de astazi exista intre aproximativ un milion (pentru televizoarele 720p) si opt milioane (pentru televizoarele 4K Ultra HD) astfel de puncte. Va trebui sa va uitati foarte atent pentru a discerne una.

Desi este cea mai comuna specificatie utilizata pentru vanzarea de televizoare in aceste zile, rezolutia nu este cel mai important ingredient in calitatea imaginii. Nu inseamna ca un televizor „4K Ultra HD” este mai bun decat un televizor de 1080p. Se poate citi articolul „De ce televizoarele 4K nu sunt de calitate proasta”
Acestea fiind spuse, merita in continuare sa intelegeti diferitele rezolutii utilizate de producatorii de televiziune si de altii. Aici, un pic mai mult, detaliat.

4K sau Ultra HD

Sa incepem cu partea de sus a pietei actuale de televiziune: 4K. Acesta este un loc bun pentru a incepe, deoarece ne permite sa vorbim despre baza pentru marea majoritate a confuziei atunci cand vine vorba de rezolutie.

Versiunea scurta este urmatoarea: Cand vine vorba de televizoare, 4K si Ultra HD (sau UHD) se refera la aceeasi rezolutie. Aceste televizoare, alaturi de Ultra HD Blu-ray, si aproape tot continutul de streaming UHD de la Netflix, Amazon si altii, sunt de 3.840×2.160 rezolutie.

Problema este ca 4K inseamna ceva diferit, indiferent daca vorbesti despre un televizor din casa ta sau despre un proiector in sala de teatru.

Din punct de vedere tehnic, „4K” inseamna o rezolutie orizontala de 4096 pixeli. Aceasta este rezolutia stabilita de initiativele Digital Cinema. Deoarece filmele variaza in raport de aspect, care se refera la forma exacta a dreptunghiului ecranului, nu este specificata nici o rezolutie verticala.

Deci da, pedantii sunt corecti. Televizoarele Ultra HD nu sunt din punct de vedere tehnic „4K”, deoarece rezolutia acestora este de 3.840×2.160. Cu toate acestea, nu conteaza. 4K este mult mai usor de spus decat 2,160p sau Ultra HD si atunci cand cineva conduce un sondaj, marea majoritate prefera mai mult „4K”. La fel si Google. Amazon utilizeaza doar ambele.

Deoarece diferenta de pixeli este de 13% si este aproape imposibil sa vedem diferente chiar mai mari, vom scrie acest lucru sub „de ce are cineva grija” (dar oamenii au grija, asa cum sunt sigur ca vom vedea in comentarii).

Proiectorii Sony 4K de acasa, pe de alta parte, sunt de fapt 4K. Cea mai buna imagine pe care am vazut-o vreodata intr-un teatru a fost un proiector de 4K cu lasere.
8K urmareste aceeasi logica. Daca vorbesti despre televizoare, e de doua ori pe orizontala si verticala fata de televizoarele 4K: 7.680×4.320. Aceasta nu este inca o rezolutie cinematografica, cel putin nu in afara stadiului experimental.

De la cel mai mare la cel mai mic: Cinema 4K, in raport de aspect 1,78: 1 (negru); UHD (alb); Cinema 2K, in aspect 1.78: 1 (verde); Full HD 1080p (rosu); 720p (albastru).

2K

Inainte ca „4K” sa devina obisnuit, aproape ca nici nu se vorbea de „2K”. Majoritatea proiectoarelor digitale de cinema utilizate in teatre sunt rezolutii de 2K (unele sunt mai putin). Are latimea de 2048 de pixeli si, din nou, DCI nu specifica o rezolutie verticala.

Dar acum, ca „4K” a castigat tractiunea ca un termen folosit pentru a descrie televizoarele si continutul, „2K” devine din ce in ce mai comun ca o scurta descriere a rezolutiei de 1080p folosita de majoritatea televizoarelor HD si Blu-ray. Nu este corect din punct de vedere tehnic, dar acest lucru nu a impiedicat „4K” sa devina mai popular decat UHD.