Iarna functiile organismului nostru incetinesc. Organele care sufera in aceasta perioada sunt rinichii si bila. Gustul care caracterizeaza iarna este cel sarat, iar culoarea negru. Iarna organismul nostru are tendinta de a acumula enrgie si putem lua in greutate.
Cerealele sunt indicate pentru a fi consumate in aceasta perioada, ele furnizeaza energie: grau, orezul, fulgii de ovaz, meiul, quinoa, amarantul, hrisca, chia, salba. Pe timpul iernii muraturile in deosebi varza murata sunt un aport bun de vitamina C.
Legumele iernii sunt: dovleci, anghinare, ridichea alba, praz, fenicul, fecla, andive, ceapa, cartofi.
Fructele iernii sunt: merele, perele, citricele, macesele.
Tot acum este indicat si consumul de nuci si alune.
In aceata perioada se consuma si o cantitate mai mare de carne. Dintre alimentele de origine animala se recomanda: carnea de pui, fazan, carnea de porc (de curte), pestele.
Trebuie constientizat ca alimentele ne influenteaza atat structura, cat si partea emotionala, psihica si spirituala.
Perturbarea bioritmului zilnic (mese haotice, saritul peste mese, cina copioasa) duce la o multitudine de patologii, afectiuni digestive, cardio-vasculare, cancer, etc.
Crononutritia – Toamna
Toamna ca si primavara reprezinta un anotimp de tranzitie. Acum bioritmul se schimba din cel de vara spre cele ale anotimpului rece, umed, iarna. Organele care trebuie protejate in acest sezon sunt colonul, plamanii, splina, oasele.
Primavara si vara am consumat cu preponderenta alimente care cresc deasupra solului, acum sunt indicare cele care cresc in pamant(radacinoasele). Ex: cartofi, morcovi, pastarnacul, telina radacina, napii, patrunjel radacina, ghimbir.
Toamna este cel mai importantant sa evitam asocierile incorecte de alimente. Deosebita atentie trebuie sa acordam proteinelor animale(carne, peste, branza) pe care nu ar trebui sa le asociem cu cereale( paine, orez, paste fainoase). Ca digestia sa fie mult mai usoara este indicat sa folosim doar un alimet proteic la o singura masa.
Toamna putem consuma: praz, varza, conopida, broccoli, sfecla, pere, gutui, mere, dovlegelul, fasolea, mazarea, lintea,nucile,varza de Bruxelles, andivele, feniculul, ciupercile, mandarinele, strugurii, cicoarea si castanele. Tot acum putem profita si de florile de soc(in dulceturi si otet) care stimuleaza metabolismul dar sunt si diuretice. Strugurii pot fi consumati deasemenea dar fara excese (au un continut mare in zahar, diabeticii nu ar trebui sa consume decat dupa consultatrea doctorului), acestia avand efect depurativ.
In acest sezon recomandat este si consumul de alune si nuci, fiind alimente bogate in acizi grasi omega-3 continand proteine de calitate inalta.
Sfecla care apara deasemenea toamna combate anemia fiind un puternic revigorant.
Toamna trebuie sa ne pregatim organismul pentru intrarea in iarna. Trebuie sa avem cat mai multe vitamine, minerale, antioxidanti pentru a face fata alimentelor grele consumate pe timpul iernii.