Dietele din trecut si de astazi

Dieta din zilele noastre a parcurs un drum lung pana la stabilirea ratiilor si echilibrului ideal al nutrimentelor. Figura urmatoare indica procentele din caloriile pe care le obtinem din grasimi, proteine si hidrati de carbon.

Dietele din trecut si de astazi

In 99% din toata istoria omenirii au avut loc mici schimbari, in ultimii 100 de ani, dar in special in ultimii 30 de ani, am inceput sa consumam mult mai multe grasimi saturate si mai putin amidon (complex de hidrati de carbon) si grasimi polinesaturate. Nici chiar indrumarile guvernamentale nu sunt nici macar pe aproape de dieta stramosilor nostri sau de cele ce sunt considerate a fi liniile generale ale unei diete ideale.

Jumatate din problema este reclama. Ni se sugereaza ca atata timp cat avem o dieta bine echilibrata vom beneficia de toate substantele nutritive de care avem nevoie.

Dar studii dupa studii au aratat ca si cei care cred ca au o dieta bine echilibrata ajung sa dea gres in a obtine cantitatea ideala de vitamine, minerale, proteine, grasimi esentiale si hidrati de carbon complecsi.

Nu este usor in societatea zilelor noastre, in care productia de alimente este fara nici o discutie legata de obtinerea de profit. Produsele alimentare rafinate sunt facute pentru a dura mai mult, ceea ce la face mai profitabile, dar in acelasi timp au putine substante nutritive esentiale.

Industria alimentara ne-a impins incetul cu incetul sa cumparam zahar-produsele zaharoase atingand cifra de 2.300.000.000 kilograme de zahar anual – adica 38 kilograme de persoana pe an!

Zaharul se vinde si cu cat mancam mai mult, cu atat avem mai putin loc pentru mai putin dulcii hidrati de carbon cu eliberare lenta. Viata agitata din ziua de azi ne lasa mai putin timp necesar prepararii hranei proaspete si devenim din ce in ce mai dependenti de mancarea gata preparata de la companiile care sunt mai mult preocupate de profiturile lor decat de sanatatea consumatorilor.

Incepand cu anul 1984, Institute for Optimum Nutrition a facut studii in vederea stabilirii dietei perfecte. Concluziile Institutului sunt prezentate in top-ul primelor zece sfaturi pentru o dieta perfecta.

Pentru multe persoane, acest echilibru al alimentelor nu se poate realiza peste noapte, de aceea sunt date indicatii clare asupra dietei la care sa va incadrati.