Lecție de sănătate: Compuși cu litera P și S

Dictionar Litera P

Pauza: timpul de relaxare intre seturi si intre exercitii.

Portie: cantitatea de carbohidrat sau proteina pe care trebuie sa o consumi la fiecare masa. O portie are aproximativ marimea palmei tale sau a pumnului tau strans.

Prapastie: bariera intre a sti ce ai de facut si a o face.

Principii nutritive: componenti ai alimentelor care furnizeaza energie organismului sau folosesc drept materia prima pentru reconstructia celulara. Acestea includ: carbohidratii, grasimile, proteinele, vitaminele, mineralele, apa etc.

Proteine: ”caramizile” care alcatuiesc muschii, enzimele, unii hormoni. Sunt compuse la randul lor din aminoacizi si sunt esentiale pentru cresterea si reconstructia in organism. O proteina furnizeaza 4 calorii pe gram (prin ardere); proteinele provenite din surse vegetale contin toti aminoacizii, mai putin cei esentiali. Proteinele sunt catabolizate in organism pana la aminoacizi.

Putrefactia: descompunerea proteinelor si transformarea lor in sustante otravitoare de catre microorganisme.

Lecție de sănătate: Compuși cu litera S

Dictionar Litera S

Set: grup de repetitii (ridicari si coborari ale unei greutati) ale unui exercitiu, dupa care de obicei ai o scurta perioada de relaxare. De exemplu, daca faci 10 ridicari-coborari de greutati, lasi apoi greutatile jos, apoi mai faci 8 ridicari si pui din nou greutatile jos si mai faci 6 ridicaturi, ai facut 3 seturi din exercitiul respectiv.

Supliment nutritiv: pastila, tableta, pudra care confine elemente nutritive, folosite pentru a te ajuta sa-ti asiguri ingestia optima pe principii nutritive.