Dieta dumneavoastra optima

Inainte ca alimentele sa ne furnizeze energie, au loc sute de reactii chimice in care sunt implicate 28 de vitamine si minerale. Aceste micro-nutrimente sunt adevaratii eroi care elibereaza energia stocata in alimente. Vitalitatea dumneavoastra depinde de echilibrul a cel putin 50 de nutrimente.

Intre acestea se numara sursele de energie, masurate in calorii si care pot proveni din hidrati de carbon, grasimi sau proteine; 13 vitamine binecunoscute; 15 minerale; 24 de aminoacizi (care se obtin prin descompunerea proteinelor); si doi acizi grasi esentiali (omega 3 si 6).

Chiar daca necesarul unor minerale, cum ar fi seleniul, este de un milion de ori mai mic in comparatie cu cel de proteine, totusi acesta nu este mai putin important.

De fapt, o treime dintre toate reactiile chimice care au loc in organism depind de cantitati mici de minerale si ceva mai mult de vitamine. Daca numai unul dintre aceste nutrimente lipseste, nu se poate obtine vitalitatea, energia si greutatea ideale.

Din fericire, deficienta de proteine, grasimi sau hidrati de carbon este foarte rar intalnita. Din pacate, in ciuda credintei populare, vitaminele, mineralele si grasimile esentiale sunt cele care lipsesc adeseori.

Multi nutritionisti sunt de parere ca mai putin de unul din zece oameni isi procura prin alimentatie suficiente vitamine, minerale si grasimi esentiale necesare unei sanatati optime. Aproape 2/3 din necesarul de calorii sunt alcatuite din grasimi, zahar si faina alba.

Caloriile din zahar sunt numite calorii „goale” deoarece nu furaizeaza nici un nutriment si sunt prezente adeseori in alimentele procesate si snacksuri. Daca un sfert din dieta dumneavoastra sub aspect cantitativ si 2/3 din calorii sunt alcatuite din aceste alimente disparate, este putin probabil ca puteti obtine nivelul de nutrimente de care aveti nevoie.

Din grau se pierd 25 de nutrimente prin procesul de rafinare şi transformare in faina, din care numai 4 (fierul, vitaminele Bl, B2 şi B3) se recupereaza. In medie, 87% dintre mineralele esenţiale zinc, crom şi mangan se pierd. Nici carnea prelucrata, precum hamburgerii şi carnaciorii, nu este mai buna (pentru obtinerea lor se foloseste carne de calitate inferioara, grasa şi cu continut nutritiv scazut). Ouale, peştele şi carnea de pui sunt surse bogate in proteine, iar deficienţa de proteine este rar intalnita.

Legumele, fructele, nucile, semintele, fasolea şi cerealele sunt pline de energie, fiind considerate alimente complete. Multe dintre ele se obtin din seminte, deci conţin tot ceea ce au nevoie plantele pentru a creste, inclusiv zinc.

Broccoli, morcovii, mazarea şi cartofii dulci sunt bogate în antioxidanti. Ardeii, broccoli si fructele sunt bogate în vitamina C si alte fitonutrimente. Semintele şi nucile sun: bogate în acizi grasi esentiali. Fasolea si cerealele furnizeaza atat proteine, cat si hidrati de carbon. Aceste alimente ar trebui sa constituie cel putin jumatate, daca nu chiar in intregime, din alimentatia dumneavoastra.

Piramida dietei perfecte de mai jos va indica modul în care sa echilibrati alimentele din dieta dumneavoastra.