Este posibil ca lumina focului sa fi stimulat contactele sociale ale omului, determinandu-l sa se adune noaptea la gura pesterii pentru a savura caldura si a-si reaminti aventura de peste zi in cautarea hranei.
A fost poate dorinta de a arata prietenilor roadele cautarilor sau de a le imparti cu acestia, ceea ce a condus la acumularea hranei si prepararea ei in comun. Unii considera ca a fost dorinta de a transmite hranei o energie suplimentara, ceea ce a condus la expunerea ei la foc, la prajirea si prelucrarea ei.
Indiferent de originea exacta, complexitatea prepararii alimentelor pare sa fi inceput odata cu nasterea organizarii sociale si sa se fi dezvoltat odata cu agricultura si cu cresterea si expansiunea satelor si oraselor, tinand pasul cu eliberarea constiintei catre creativitate si exploatare, caracteristica unei civilizatii aflata intr-un proces de maxima dezvoltare.
Astazi, totusi, in aceasta era a metropolelor uriase, realizarile in domeniul prepararii alimentelor au devenit atat de numeroase si interminabile, incat pot umple bibliotecile cu carti de bucate, iar anumite cazuri lasa alimentul in sine greu de recunoscut.
Asa cum am vazut, exista in alimentele comune numerosi compusi activi din punct de vedere farmacologic, care nu sunt nutrienti in sensul obisnuit al cuvantului. Desi acest aspect este adevarat in primul rand in cazul condimentelor, este de asemenea valabil si in cazul celor mai savurate fructe si legume.
Daca digestia trebuie sa decurga adecvat, este de asemenea important ca alimentul sa arate bine si sa fie apetisant. Prepararea creativa si constructiva a alimentelor trebuie sa respecte aceste principii. Pentru a fi realizate corespunzator, aceasta sarcina devine o aventura. In schimb, daca retetele din cartile de bucate sunt urmate indeaproape, fara a intelege de ce sunt folosite anumite ingrediente, modul in care afecteaza organismul sau care este scopul lor in meniu, gatitul poate degenera intr-o sarcina casnica plictisitoare si obositoare.
Desi mare parte din arta gastronomiei se invata cel mai bine din experienta personala in bucatarie, alaturi de un bucatar foarte instruit, urmatoarele pagini vor oferi cititorului cel putin intelegerea principiilor fundamentale care stau la baza acesteia.