Invata sa slabesti corect!

Mai toate cazurile de exces ponderal (inclusiv obezitate) sunt rezultatul dezechilibrului aparut intre aportul energetic (hrana) si consumul caloric (efort fizic), fara implicarea unei boli de fond, in special o problema endocrina (de aici si impresia multor pacienti care prefera sa spuna ca “au probleme cu glanda”).

Doar un mic procent dintre persoanele obeze au un substrat patologic care a condus la excesul de greutate. Majoritatea supraponderalilor sunt produsul unui stil de viata nociv, marcat de o alimentatie iradiata, rafinata si excesiva, precum si lipsa unei activitati fizice.

Obsesia de a arata cat mai bine a devenit o problema care nu mai poate fi ignorata, mai ales pentru ca tinerii sunt mai preocupati de cum arata decat de propria sanatate.

Se ignora starea de sanatate precum si importanta consultarii unui specialist, din lipsa de timp sau de bani, dar mai ales din dorinta de a avea un rezultat vizibil cat mai rapid.

Din acest motiv auzim din ce in ce mai mult despre tot felul de diete care promit “miracole”. Insa, cat de sanatos este sa slabesti brusc si care sunt repercusiunile dietelor de acest fel?

Cercetatorii avertizeaza ca oscilaţiile de greutate in special in perioada adolescentei pot fi foarte daunatoare asupra sanatatii corpului uman, pentru ca acestia nu se mai dezvolta normal, ci cu fluctuatii.

Insa, indiferent de varsta sau de sex, nu este recomandat sa apelati la diete in urma carora pierzi mai mult de patru kilograme pe luna.

La o pierdere prea mare de kilograme intr-un timp scurt, are de suferit atat masa de grasime, cat si masa musculara.

Din cauza miturilor conform carora a urma o dieta stricta cu un continut scazut de calorii sau a consuma doar alimente sarace in grasimi se pot pierde kilograme rapid, nu se mai pun in balanta efectele nocive ale dietelor stricte sau sunt ignorate in favoarea ideii de a scapa de kilograme cat mai repede si a ajunge la silueta dorita.

Se apeleaza la solutii precum infometarea sau consumul de alimente extreme de sarace din punct de vedere nutritiv (diete absurde precum consumul exclusiv de mere sau supa de varza timp de o saptamana).

Din pacate, chiar daca se obtine o slabire rapida printr-o dieta excesiva, efectele acesteia nu vor intarzia sa apara: de la slabirea sistemului imunitar la o crestere rapida in greutate, ajungandu-se de unde am plecat.

Pentru a evita imbolnavirea organismului, introduceti in activitatile zilnice macar 30 minute de exercitii fizice si nu va asteptati sa slabiti ca prin minune, ignorand sfaturile medicilor si necesitatea schimbarii modului de viata.

Este foarte importanta consultarea unui specialist, care sa va indrume corect si cu ajutorul caruia sa stabiliti regimul potrivit organismului d-voastra, in functie de varsta, de bolile de care suferiti, profilul psihologic (stare emotionala, vointa), gradul de obezitate si stilul de viata.

Un mod de viata sanatos si eficient se tine pe termen lung, nu doar o luna in care sa slabiti rapid.

Trebuie sa realizati ca alimentatia si miscarea fizica sunt interdepedente (sedentarismul este o consecinta a societatii de azi, dar care trebuie izolata!), iar stilul de viata trebuie schimbat intr-un stil de viata sanatos.

O greutate peste limita normala este indicatorul unui dezechilibru care trebuie identificat clar pentru a fi corectat. Gasiti dezechilibrul si asigurati-va astfel o slabire sanatoasasi fara efecte daunatoare asupra organismului!